Begroting 2020

Leeswijzer

Inleiding
De inrichting van de programmabegroting wordt door het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) voorgeschreven en bestaat uit de beleidsbegroting en de financiële begroting. De beleidsbegroting bestaat uit het programmaplan en de paragrafen. De financiële begroting bestaat onder meer uit een totaalinzicht in de lasten en baten en inzicht in de financiële positie van de gemeenten.

Beleidsbegroting
Vanaf 2019 kent het programmaplan de door de raad vastgestelde programma indeling:

  1. Prettig wonen voor iedereen
  2. Energiek en sociaal Teylingen
  3. Ondernemend en bruisend Teylingen
  4. Duurzaam denken en doen
  5. Modern bestuur, invloedrijke inwoners

Gevolgd door het onderdeel Algemene dekkingsmiddelen.

Met deze indeling van de programma’s en de daarbinnen opgenomen thema’s ontstaat een logische clustering van beleid waarmee de integraliteit en programmasturing wordt vergroot. Daarnaast ontstaat er meer aansluiting tussen het coalitieakkoord, collegewerkprogramma en de programmabegroting. Elk thema bevat een clustering van de landelijk voorgeschreven taakvelden.
In elk programma wordt per thema inzicht gegeven in de te bereiken doelstellingen (“wat willen we bereiken”). Vervolgens wordt middels de activiteiten (“wat gaan we daarvoor doen) aangegeven op welke wijze wordt gestreefd deze doelstellingen te bereiken. Deze activiteiten hebben in 2020 onze speciale aandacht. Reguliere, jaarlijks terugkerende taken waar geen verdere bijzonderheden over te vermelden zijn, zijn evenals vorig jaar, niet meer in de begroting opgenomen. De reguliere taken die het komende jaar onze specifieke aandacht vragen zijn zo mogelijk benoemd.

Legenda stoplichtrapportage

Status

Kleur

Volgens planning nog niet gestart

 

Vertraging met financiële consequenties of kan niet worden uitgevoerd.

 

Vertraging zonder financiële consequenties

In uitvoering / loopt volgens planning

Afgerond / bestaand beleid wordt gecontinueerd.

Nieuw actiepunt. Niet gebaseerd op collegewerkplan

Nieuw in de programmabegroting is de stoplichtrapportage die als laatste kolom is opgenomen in het “activiteitenplan”. Er is voor gekozen alle onderdelen en actiepunten van het collegewerkplan in dit activiteitenplan op te nemen en alleen onderwerpen die in 2020 specifieke aandacht vragen nader toe te lichten en te voorzien van een uitwerking. Met de stoplicht aanduiding wordt in één oogopslag de stand van zaken met betrekking tot dat actiepunt zichtbaar. Tevens worden de nieuwe actiepunten, de punten die nieuw zijn ten opzichte van het collegewerkprogramma eveneens voorzien van een markering. De legenda van de stoplichtrapportage  treft u hiernaast aan.

Elk thema wordt afgesloten met de verplichte beleidsindicatoren en waar van toepassing prestatie-indicatoren. De beleidsindicatoren zijn verplicht voorgeschreven gegevens die een trend kunnen signaleren. Deze gegevens worden voornamelijk vanuit externe bronnen verkregen. Deze informatie is ook beschikbaar op www.waarstaatjegemeente.nl.

Elk programma wordt afgesloten met het financiële overzicht “Wat mag het kosten?”. In dit overzicht staan per thema de baten en lasten vermeldt. Dit geldt ook voor de mutaties op de reserves. Alle lasten zijn negatief opgenomen en alle baten positief. In de tabellen waar de bedragen afgerond zijn op € 1.000 treft u mogelijk afrondingsverschillen in totaaltellingen aan. Na de 5 programma’s wordt inzicht gegeven in de algemene dekkingsmiddelen, de overhead, de post onvoorzien en vennootschapsbelasting.

Paragrafen
Naast het programmaplan geven de paragrafen een totaaloverzicht van de in diverse programma’s opgenomen elementen. Zoals de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen of verbonden partijen. Wij gebruiken in de opzet de standaard indeling van het BBV.

Financiële begroting
In dit hoofdstuk zijn de grondslagen opgenomen, het totaaloverzicht van de lasten en baten en de toelichting en wordt inzicht gegeven in de financiële positie en de toelichting. Voorbeelden zijn het overzicht van de incidentele baten en lasten, de investeringen en een geprognosticeerde balans.

In 2019 is een nieuw rekeningschema (grootboekrekening)  ingevoerd in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Dit is één van de stappen geweest in het harmoniseren en verduidelijken van het budgetbeheer. Dit heeft er in geresulteerd dat een aantal budgetten zijn verschoven tussen de programma's, thema's en taakvelden. Hierover meer in de tweede voortgangsrapportage van 2019.